Skadeforebyggende
Rydd taket for snø

9 feb. 2023
Ta ikke for lett på tung snø. Det kan koste deg dyrt. I sikkerhetsforskriftene setter forsikringsselskapene betingelser som du må oppfylle.

Forsikringsselskapenes betingelse for å dekke eventuelle skader, er at det måkes snø både fra tak, balkong og terrasse for å unngå skade på bygning.

– I perioder med mye snø og vekslende temperaturer plikter kunden å måke snø av taket når det nærmer seg grensen for hva konstruksjonen er beregnet å tåle, sier seniormegler i Söderberg & Partners, Julie Warming, som legger til:

– Det er huseiers ansvar å finne ut hvor mange kilo per kvadratmeter taket tåler.

Ikke bare hytta

– Vi er gjerne opptatt av hvordan det går med hytta vår, og de fleste er flinke til å fjerne snøen fra hyttetaket. Det er minst like viktig å tenke på lagerhallen bedriften har ansvaret for. Bygninger hvor mange mennesker oppholder seg, og bygninger med store flate tak, bør få størst fokus, sier Julie.

– Vi har sett flere ganger at tak har brutt sammen. Konsekvensene av det kan være katastrofale.

Vekslende temperatur

Plan- og bygningsloven § 31-3 pålegger eier å sørge for at det måkes når det er kommet mye snø, for å unngå skade på bygningen eller personer.

Julie minner om at store industri- og lagerbygg ofte har flatt tak, noe som gjør at snøen blir liggende til den smelter.

– Det kan være vanskelig å vurdere den reelle vekten av snø på tak, og hva taket skal tåle. Men ligger det halvannen meter med snø på taket, må du gå ut ifra at det er tungt. Selv 40 centimeter våt snø kan være nok til å gjøre skade. Og veksler temperaturen mellom pluss- og minusgrader, og det er varslet mer nedbør, bør det blinke en varsellampe, mener megleren.

Bortfall av erstatning

Mye snø på taket bør fjernes før det blir kritisk. Bryter taket sammen, handler det gjerne om ødeleggelser for store verdier.

– Da er det utrolig viktig at du har fulgt sikkerhetsforskriftene, sier Julie.

Hun viser til at hvis du ikke har gjort det som kreves, kan det føre til redusert erstatning fra forsikringsselskapet, eller i verste fall bortfall av erstatning.

– Hvor stor avkortning blir, avhenger av hvor grov forsømmelsen har vært.

Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish