Mann sitter på telefonen i et møterom

Söderberg & Partners Advokatene
Husk å betale restskatten innen 31. mai!

6 mai 2024
De fleste av dem som har fått "baksmell" i år har nå to valg: enten vente med å betale restskatten til høsten eller betale den innen 31. mai. Hva lønner seg av de to alternativene?

La oss begynne med det første alternativet. Betalingsfristen er da 20. august og 24. september og du betaler en halvdel av restskatten hver gang. På den utestående restskatten vil det beregnes rente fra 1. juli 2023 frem til første termin, altså for nesten 14 måneder. Renten er satt til 3,51 %, men siden du ikke får skattefradrag på rentene, så tilsvarer det en faktisk rente på 4,5 %.

Eksempel: Du skal betale 100 000 kroner i restskatt, som betales med en halvpart hver 20. august og 24. september. Da må du betale ca. 4000 kroner i renter, uten rentefradrag.

Så til det andre alternativet. Du betaler innen 31. mai og du slipper å betale renter. Men du går glipp av avkastning på kr 100 000 fra 31. mai og frem til 20. august/24. september. Er det bedre?

Spørsmålet blir da om du klarer å oppnå en netto avkastning på mer enn kr 4000 i denne perioden. En slik avkastning tilsier høy aksjeeksponering, så hensyntatt aksjeskatten på 37,84 %, så må du oppnå en brutto avkastning på godt kr 6 435. Og siden du bare har noen måneder på å oppnå denne avkastningen, krever dette en avkastning på over 20 % per år.

En slik avkastning kan man selvfølgelig håpe på at man oppnår. Men når du skal ha pengene tilgjengelig om kort tid, er det gjerne mer fornuftig å plassere midlene på en bankkonto eller i et rentefond. Og da er det heller ikke sannsynlig at man oppnår den avkastningen som er nødvendig for å forsvare betalingsutsettelsen.

Så kort oppsummert: Betal restskatten innen 31. mai

Innholdet er utarbeidet av Söderberg & Partners Advokatene AS og er kun ment som generell informasjon, er ikke uttømmende og erstatter ikke individuell rådgivning. Vi anbefaler at du vurderer konkrete spørsmål med oss eller annen kompetent rådgiver.

Få det siste, først!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få nyheter direkte til innboksen din.
Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish