Markedskommentar for januar 2021
Årets første måned var preget av en god blanding av optimisme, politisk uro, mutanter og en ikke så liten samling med unge aksje-tradere som satte en støkk i Wall Street. Globale aksjemarkeder endte så i svakt minus. Lyspunktet var fremvoksende markeder som hadde nok en god måned.
Håpets graf og virusmutasjoner
Frykt for spredning av smittsomme virusmutasjoner har ført til strengere restriksjoner i mange land, slik som vi eksempelvis opplevde i Norge i januar. I tillegg rapporterer flere av vaksineprodusentene om produksjonsutfordringer, forsinkelser og logistikkproblemer. Problemene står fortsatt i kø, men alt er ikke grått, håpets graf - antallet vaksinerte mennesker – kryper stadig oppover. Siden massevaksineringen begynte for to måneder siden har nærmere 148 millioner doser blitt administrert – flere enn antallet som har testet positivt for viruset. Det er forventet at nærmere 39 millioner mennesker får sitt første stikk hver uke. Utsiktene for en gjeninnhenting virker fortsatt intakt, men veien dit er kanskje litt lenger.
Grafen under viser tydelige forskjeller på hvilke land som har kunnet rulle ut en effektiv vaksinering, og de øvrige der det tar lenger tid. Israel stikker seg ut som den unike her. De forventer å ha vaksinert 80 prosent av befolkningen innen utgangen av mai 2021. Tidlig innkjøp av vaksiner, et fremtidsrettet heldigitalt og velorganisert helsevesen trekkes frem som viktige faktorer til den raske fremgangen. Israel sikret seg et stort antall doser fra Pfizer mot at de rapporterer tilbake viktige anonymiserte data om vaksinens virkning relatert til alder, kjønn og annen demografisk informasjon som gjør evalueringen av vaksinens effekt bedre.
Blir det noe inflasjon da?
Inflasjonsdiskusjonene har blusset opp igjen, og har nå fått mer støtte i økonomiske tall. Blant annet har råvareprisene steget kraftig de siste månedene, oljeprisen har bikket 60 dollar fatet og plass på et containerskip koster nesten det dobbelte av hva det gjorde for et år siden. I eurosonen steg prisene med sitt raskeste nivå på over fem år i januar. På toppen av dette ble utsiktene til en gigantisk stimulipakke i USA plutselig mer sannsynlig da Demokratene sikret seg flertall i Senatet etter et omvalg i Georgia. Disse tendensene, sammen med en gradvis gjenåpning av økonomien, kan føre til et byks i inflasjonen.
På den andre siden er det fortsatt mange deflatoriske krefter i spill. Det er mye slakk i økonomien, arbeidsledigheten er fortsatt høy (taler for lav lønnsvekst), og konkursene har uteblitt slik at et etterspørselshopp kan møtes av tilbudssiden. Sentralbankene virker enn så lenge å være komfortable med et midlertidig høyt inflasjonstrykk da de langsiktige inflasjonsdrivende kreftene virker mer dempet. Balansegangen mellom ekspansiv penge- og finanspolitikk og en gradvis gjenåpning av økonomiene blir likevel viktig fremover. Vedvarende høyt inflasjonstrykk vil skape vanskeligheter for sentralbanker og verdensøkonomien som har planlagt og innrettet seg etter lav rente i lang tid.
Aksjemarkedene
Volatiliteten kom tilbake i aksjemarkedene i januar, der to ukers oppgang i starten av måneden snudde i takt med fallende risikosentiment. Verdensindeksen (MSCI ACWI) endte ned 0,5 prosent i lokal valuta. På regionsnivå var det fremvoksende markeder som kunne vise til den sterkeste utviklingen, med 3 prosent oppgang. Det amerikanske aksjemarkedet utviklet seg omtrent som det globale og endte ned 1 prosent i lokal valuta. Sektormessig var det energi som utviklet seg best i januar, hjulpet av oljeprisen som har fortsatt sin positive ferd opp mot 60 dollar fatet.
Det amerikanske spillselskapet GameStop fikk mye oppmerksomhet i januar. Et stadig voksende antall medlemmer på nettsamfunnet «Reddit» (dette spredte seg riktignok viralt til andre sosiale medier også) gikk sammen for å kjøpe aksjer og call-opsjoner i selskapet, og aksjekursen gikk til himmels. På den andre siden av bordet stod flere hedgefond som hadde satset på at aksjen skulle falle i verdi (shortposisjoner). Disse hedgefondene måtte til slutt kaste kortene og tapene ble enorme. Hendelsen har vært omdiskutert i media, og handelen i aksjen ble stoppet flere ganger. Enkelte ser på dette som et samlet angrep mot enkelte av hedgefondene som var short i aksjen og stiller spørsmål ved lovligheten av en slik aksjon. På andre siden er det mange som støtter denne «folkebevegelsen» og kaller det en demokratisering av finansmarkedene.
Rentemarkedene – lange renter tikker opp
Lange renter steg i januar på bakgrunn av økte inflasjonsforventninger og håp om stimulipakke fra USA. Amerikansk tiåring endte måneden opp 0,16 prosentpoeng og vaker nå på 1,2 prosent, et godt stykke over nivåene vi har sett det siste halvåret.
Samleindeksen for Investment Grade obligasjoner (Bloomberg Barclays Global Aggregate) ble trukket ned av renteoppgangen, og endte måneden en halv prosent i minus. Kredittpåslaget var omtrent uendret gjennom måneden. For globale high yield obligasjoner, som er mer sensitive til kredittrisiko og i mindre grad rentebevegelser, endte måneden sidelengs.
Nyhetsbrev
Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?
Våre kontorer
Söderberg & Partners Wealth Management holder til mange steder i landet. Her finner du kontorene nærmest deg.
Bli kontaktet
Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.