Skip to main content Skip to main navigation

Markedskommentar for juli 2021

Markedskommentar for juli 2021

12 august · 2021

Globale aksjer endte samlet sett i pluss, men den synkroniserte oppgangen har tatt en foreløpig pause. Fremvoksende markeder hadde en svak måned, delvis på grunn av delta-varianten av coronaviruset som herjer i Sørøst-Asia, samt frykt for økt regulering av enkelte bransjer i Kina. Lange renter har fortsatt å falle, til tross en fortsettende strøm av positive økonomiske data.

Delta-mutasjonen skaper utfordringer

Etter flere måneder med synkende smittetall har trenden snudd, og antall smittetilfeller stiger globalt. Delta-varianten, som hadde sitt utspring i India, har nå blitt den dominerende varianten i de fleste land. I Sørøst-Asia har smitten steget kraftig de siste månedene, i land som Malaysia, Thailand og Indonesia er situasjonen svært alvorlig ettersom vaksinedekningen fortsatt er lav.

Smitten øker også i Australia, som har vært mer eller mindre i et smittefritt vakuum siden årsskiftet. Der har flere byer nå endt med å stenge ned, Sydney har nylig hatt sine dødeligste dager siden pandemien startet. Også flere vestlige land merker økt smitte. Storbritannia virker å ha nådd toppen på sin siste delta-bølge, men USA sliter nå med en ny runde og enkelte byer og stater forbereder nå på milde restriksjoner. Høy vaksinedekning har likevel hjulpet vestlige land, det er på langt nær like mange alvorlige tilfeller, sykehusinnleggelser og dødelige utfall som ved tidligere bølger.

Nye tilfeller covid juli 2021.png

Omtrent 13 prosent av verdens voksne befolkning har fått minst en dose med vaksine. I USA, der smitten er kraftig på vei opp igjen, sliter man likevel med å få siste rest av befolkningen vaksinert. Omtrent 60% av befolkningen har fått en dose, og omtrent 50 prosent er fullvaksinert. I Norge forventer Folkehelseinstituttet at nærmere 90 % av den voksne befolkningen vil være vaksinert innen utgangen av september, noe som kan bety at vi blir et av landene i verden med høyest vaksinedekning. Ettersom viruset fortsetter å sirkulere, og mye tyder på at smittefaren øker ved mutasjoner, forventer forskere at flokkimmunitetsgrensen nå har gått fra 80% til 90%. Viktigheten av høy global vaksinedekning blir stadig tydeligere.

Mennesker vaksinert juli 2021.png

Aksjemarkedene

Globale aksjer (MSCI ACWI) endte til slutt opp 0,7 prosent i lokal valuta i juli. Beste region var USA (+2,3 prosent) og svakeste region var fremvoksende markeder, som endte måneden ned 6,7 prosent. Midtveis i måneden så vi et stemningsskifte, der delta-utbrudd og bekymringer for en pause i det globale oppsvinget førte til årets verste børsdag i Europa og i Norge. Nedturen var likevel ikke langvarig og børsene hentet seg raskt inn igjen.

Utvikling utvalgte indekser juli 2021.png

Aksjer i fremvoksende markeder hadde en svak utvikling i juli, spesielt kinesiske aksjer som utgjør en betydelig del av indekssammensetningen. En rekke kinesiske aksjer falt betydelig i verdi som resultat av at kinesiske myndigheter annonserte at de vil forby selskaper som tilbyr læringshjelp å tjene penger (nå er det kun non-profit som blir tillatt). Bekymringer for økt regulering har ført til at mange utenlandske investorer har solgt seg ned i kinesiske selskaper, ikke bare i selskaper som tjener penger på privatundervisning, men også i andre sektorer man tror kan bli rammet av innstramminger (spesielt teknologiselskaper). Samtidig er det mange investorer og forvaltere som ikke er overrasket over reguleringen i denne sektoren. Det er i tråd med de tidligere uttalte strategiske målene som er beskrevet i Kinas femårsplan. Fokusområdene i femårsplanen er blant annet å skape sosial balanse ved å regulere kostnader knyttet til eiendom, helse og utdanning, som for en stadig økende andel av befolkningen har vokst seg til å bli uhåndterlig fra et økonomisk ståsted. Målet er å videreutvikle Kina, som har vært gjennom en enorm endring de siste årene, til å være et samfunn der så mange individer som mulig kan løftes ut av fattigdom. I et større perspektiv mener man også at disse utfordringene har bidratt til at fødselsraten har gått ned, i et land som i økende grad sliter med at en større del av befolkningen eldes. Resultatet av reguleringen har i første omgang ført til at kursene på utdannelsesaksjene som er notert i Kina og USA (kinesiske selskaper notert i USA, såkalte American Depositary Receipts) har rast i verdi, og at det vil bli svært vanskelig for slike forretningsmodeller å fortsette. Det samme gjelder for flere av de store teknologiselskapene som har utviklet e-læringsapplikasjoner eller som har underselskaper som driver med e-læring. For mange investorer vil usikkerhet knyttet til videre regulering av kinesiske selskaper føre til at man holder seg unna dette markedet fra et risikoperspektiv, mens for andre vil det være fordelaktig å kunne forstå hva formålet med reguleringen er, og investere deretter.

Lange renter har falt videre i sommermånedene

Et av sommerens store spørsmål har vært hvorfor lange renter har falt, fremfor å stige videre. «Alle» har forventet at statsrenter med lang løpetid ville fortsette å stige i takt med økte forventninger om en global synkronisert gjenopphenting og høyere inflasjon. Amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid endte måneden med en effektiv rente på 1,2 prosent (i starten av mai var den 1,6%), og er med det tilbake på februarnivåene (se graf under).

Det pekes på flere årsaker til at statsrentene faller. En kan være at markedsutviklingen gir et bilde av en økonomisk gjenopphenting som topper ut, og at vi kommer til å se mer moderate vekstnivåer fremover. En annen årsak som trekkes frem er den amerikanske sentralbanken, Fed, som har indikert at den positive utviklingen i økonomien gir grunnlag for å trappe ned de månedlige støttekjøpene av obligasjoner. Sist Fed skulle gjøre dette var i etterkant av finanskrisen, og også da så vi et lignende mønster med høyere renter i startfasen av nedtrappingen, men lavere renter i månedene som fulgte. Nedtrappingen er også et signal om en strammere pengepolitikk, som kan utløse svakere vekst og lavere inflasjon og igjen en utsettelse av rentehevinger, alternativt lavere renter over lenger tid.

Høstens utvikling vil gi en forklaring på om hvorvidt markedet har strukket seg for langt den ene veien, og at dagens nivåer er for lave relativt til de økonomiske utsiktene. Tempoet på den økonomiske veksten og inflasjonen forventes å avta utover året, men vil sannsynligvis holde seg over trenden fra det siste tiåret. Knapphet i arbeidsmarkedet kan bety økte lønninger, og i tillegg til sterk etterspørsel etter varer og tjenester er det sannsynlig at rentene kan bevege seg oppover igjen.

Globale statsrenter juli 2021.png

Samleindeksen for Investment Grade-obligasjoner (Bloomberg Barclays Global Aggregate) steg med 1,3 prosent i juli, godt hjulpet av lavere renter. Globale high yield obligasjoner, som er mer sensitive til kredittrisiko og i mindre grad rentebevegelser, hadde også en positiv måned og steg med 0,1 prosent i juni. Kredittpåslaget for high yield-obligasjoner steg med 30 basispunkter i juni.

Utvikling renteindekser juli 2021.png

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Våre kontorer

Söderberg & Partners Wealth Management holder til mange steder i landet. Her finner du kontorene nærmest deg.

Se våre kontorer

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss
Kontakt oss