Skip to main content Skip to main navigation

Markedskommentar for august 2021

Markedskommentar for august 2021

9 september · 2021

Globale aksjer endte i pluss i august, støttet opp av solide inntjeningstall og positivt risikosentiment. Nøkkeltall indikerer at global økonomisk vekst virker å avta noe i tredje kvartal. Delta-varianten skaper nye smittebølger som fører til restriksjoner i land med lav vaksinasjonsrate. Lange renter har stabilisert seg etter å ha falt mye i sommermånedene.

imagetbff.png

Samme virus, ulike reaksjoner

Det er nå et klart skille i ulike lands reaksjonsmønstre når nye smittebølger kommer. Land med god vaksinedekning tillater i større grad høye smittetall, ettersom færre personer får alvorlige sykdomsforløp. Dermed kan mange land fortsette med sine gjenåpningsplaner, til tross for stigende smittetrend, inkludert Norge og Storbritannia (se graf under).

imageipnq.png

Unntak finnes. I starten av august opplevde Kina årets hittil største smitteutbrudd, og med nulltoleranse for smitte førte det til lokale nedstengninger, reiserestriksjoner og testing i stor skala. Men de strenge smittevernstiltakene har fungert, en måned senere har strategien vært suksessfull og resultatet er så å si null smitte(!). På den andre siden har de strenge tiltakene nok engang skapt flaskehalser i industrien, blant annet med ytterligere forsinkelser i produksjonsledd og ikke minst i logistikk. Kina stengte i en periode ned verdens tredje største containerhavn, noe som har ført til at prisene for containerfrakt holder seg på høye nivåer, samt store forsinkelser i skipstrafikken inn og ut av Kina. Til tross for at nulltoleransestrategien kan gå utover økonomisk vekst på i det korte bildet, vil Kina antageligvis holde på slik frem til en tilstrekkelig andel av befolkningen er vaksinert.

 

Avventende sentralbanker

Til tross for solide amerikanske sysselsettingstall i juli, var tallene for august skuffende. Analytikerne forventet at det ville legges til 733.000 nye jobber, men fasiten ble 235.000. Stadig flere tilfeller av den smittsomme deltavarianten ser ut til å være medskyldig, ettersom det var omtrent null vekst i antall jobber innenfor overnatting/fritid. Men bildet er mer sammensatt, blant annet er det fortsatt mange amerikanere som avstår fra å jobbe, enten det er fordi de nyter godt av midlertidig arbeidsledighetstrygd (som i mange tilfeller medfører høyere utbetaling enn en alternativ lønn), eller ikke er fornøyd med lønnen som tilbys i nye stillinger.

imageqk72.png

Sysselsettingstallene er interessante ettersom de i stor grad er førende for den amerikanske sentralbankens (Fed) pengepolitikk. På et eller annet tidspunkt vil det være tilstrekkelig mange amerikanere tilbake i arbeid til at den pågående stimulerende pengepolitikken kan bevege seg mot mer normale nivåer. I første omgang venter aktørene i kapitalmarkedene på signaler for nedtrapping av de månedlige støttekjøpene av obligasjoner, som igjen vil påvirke andre økonomiske størrelser, ikke bare i USA, men også globalt ettersom USA er så dominerende i kapitalmarkedene. Fed kjøper verdipapirer for 120mrd dollar hver måned, men når tiden er moden (sterkt arbeidsmarked og tilfredsstillende inflasjonsnivå) skal støttekjøpene trappes ned og økonomien skal på sikt kunne klare seg uten støttehjul. All informasjon som kommer ut fra sentralbanken relatert til en mulig nedtrapping leses derfor med lupe, og sist ut var referatet fra det årlige møtet i Jackson Hole som fant sted i slutten av august. Der var det riktignok skuffende lite nyheter, sentralbanksjef Jerome Powell repeterte refrenget om at USA fortsatt er et godt stykke unna «maximum employment», samtidig som han ønsker å se inflasjonstallene stabilt rundt 2 prosent (det langsiktige gjennomsnittlige målet). Indikasjonen fra sentralbanken er at støttekjøpene kan trappes ned fra fjerde kvartal inneværende år dersom økonomien holder stø kurs og det ikke dukker opp noen skjær i sjøen.

image05b7o8.png

Den europeiske sentralbanken, ECB, har i forbindelse med pandemien opprettet et program for støttekjøp av verdipapirer (PEPP – Pandemic Emergency Purchasing Program), i tillegg til sitt ordinære verdipapirkjøpsprogram. Selv om eurosonen (omsider) kan vise til en klar bedring i økonomisk vekst, lavere arbeidsledighet og stigende inflasjon, er tidspunktet for nedtrapping av støttekjøp usikkert. Et forhastet bortfall av stimuli kan føre til økonomisk tilbakeslag, ettersom eurosonen allerede i mange år har slitt med moderat vekst og inflasjon som har vært et godt stykke under det langsiktige målet på 2 prosent. ECBs sjefsøkonom har tidligere uttalt at eventuelle endringer i PEPP bør kunne tolkes av markedet som en teknisk justering, fremfor et signal om nedtrapping av støttekjøp. Selv om krisetiltak ala PEPP kan forventes å avta mot slutten av året, vil nok ECB ta i bruk andre verktøy for å opprettholde en viss form for stimuli ettersom økonomien fortsatt er i en sårbar fase av gjeninnhentingen.

 

Aksjemarkedene

Globale aksjer (MSCI ACWI) endte opp 2,5 prosent i lokal valuta i august. USA var sterkeste marked med en oppgang på 3 prosent, etterfulgt av fremvoksende markeder med en oppgang på 2,6 prosent.

imagelyyc8.png

Resultatsesongen for andre kvartal har preget markedene gjennom august. Det har gjennomgående vært mange positive overraskelser, både i inntjenings- og resultatvekst. På global basis har 7/10 selskaper rapportert inntjening og salg som har overgått analytikernes forventninger. I USA har tallene vært enda bedre, der 87 prosent av selskapene har levert positive inntjeningstall, med tilsvarende tall for omsetningsvekst. Positive overraskelser er godt nytt for aksjemarkedene, som har svart med nye toppnoteringer. USA (S&P 500) er klart sterkeste marked hittil i år, med en oppgang på over 21 prosent, og en dobling siden bunnen i mars 2020.

 

Rentemarkedene

Samleindeksen for Investment Grade-obligasjoner (Bloomberg Barclays Global Aggregate) falt med 0,2 prosent i august, delvis på grunn av en svak oppgang i lange renter. Globale high yield obligasjoner, som er mer sensitive til kredittrisiko og i mindre grad rentebevegelser, hadde en positiv måned og steg med 0,7 prosent i august.

imagedfdzd.png

Kredittspreadene, et uttrykk for den renten et selskap må betale utover risikofri rente for å låne penger i obligasjonsmarkedet, har vært fallende siden bunnen i mars 2020 og holder seg stabilt lave (her representert ved amerikanske høyrenteobligasjoner). I august falt kredittspreadene mot slutten av måneden og bidro positivt til avkastning på indeksnivå.

imageoxcwi.png

Kontakt oss