Hvordan ser din pensjonsøkonomi ut?Din pensjonsøkonomi - ditt ansvar
Webinaret består av to deler.
I første del forteller senior forsikringsmegler og -rådgiver Trym Varre om vår erfaring gjennom hundrevis av seniorsamtaler.
Dessverre er det generelt altfor lite kunnskap om egen pensjonsøkonomi, noe som fører til at mange får mindre å leve av som pensjonist enn det de kunne ønsket seg.
I del to snakker forsikringsmegler og -rådgiver Ida Franzén Nanger om viktigheten av å ha søkelys på pensjonskapitalen tidlig i arbeidslivet.
Noen viktige valg, før det er for sent, kan gi en bedre pensjonsøkonomi.
Spørsmål og svar
Underveis i webinaret var det mulig å stille spørsmål via chatten. Nedenfor finner du svar på disse.
Jo, det stemmer. Det fikk vi akkurat ikke med i webinaret. Det betyr at 7,1 G, som det ble referert til, nå utgjør kr. 842 202 og 12 G kr. 1 423 440. Det nye nivået gjelder fra 1. mai 2023.
Det vi må huske på er at pensjonen kanskje skal utbetales over 10, 15 eller 20 år. Det betyr at kapitalens gjenværende forvaltningstid fremdeles er relativt lang når uttaket starter.
Det er faktisk slik at pensjonskapitalen er høyest ved uttaksstart og de neste to til tre årene. Det er viktig å ha en viss porsjon aksjer i denne perioden for å kunne få tilfredsstillende avkastning.
Vær klar over at svingninger i aksjemarkedet kan føre til at pensjonsutbetalingene vil variere fra måned til måned. Uansett må man gjøre seg opp en mening om hvilken risiko man ønsker å ta.
Et globalt indeksfond har god diversifisering og spredning av risiko både geografisk og bransjemessig. Denne type fond er et godt alternativ for langsiktig sparing også pensjonssparing.
Dersom egen risikoappetitt er litt offensiv, er det en grei løsning.
Sannsynligvis har man fått bedre avkastning frem til fylte 65 år enn ved en rentemiks. Det er viktig at man styrer en nedtrapping over tid, og prøver å se hvordan markedsutviklingen er.
Seniorrådgivning kan bestilles ved å sende en e-post til trym.varre@soderbergpartners.com.
En times rådgivingssamtale + utarbeidelse og oversendelse av avtalte rapporter koster pt kr. 2 500 + mva. Enkelte arbeidsgivere dekker dette som et seniortiltak for ansatte over 60 år.
I praksis kan du det. Så lenge du ligger i arbeidsgivers pensjonsavtale, gjøres dette også kostnadsfritt. I praksis tar det noen dager før en endring er gjennomført i systemet, og neste fondsbytte kan ikke gjøres før forrige endring er endelig. Men husk at det er vanskelig å time kjøp og salg av fondsandeler for å optimalisere avkastningen.
Avkastning fra de ulike leverandører kan du selv finne under området avkastningsportal i www.norskpensjon.no. Det kan imidlertid være vanskelig å finne og forstå denne informasjonen. Ta gjerne en telefon eller send en e-post til oss for hjelp.
Nei, du må selv iverksette pensjonen fra «min side» i forsikringsselskapets portal. Det samme gjelder folketrygden og AFP som kan iverksettes på www.nav.no.