
Forsikringsselskapene må tenke nytt og langsiktigEkstremvær er den nye normalen
Fersk forskning fra NHH viser at mange av dagens forsikringsmodeller ikke fanger opp hvordan klimarisiko faktisk utvikler seg.
I sin doktorgrad har stipendiat Yue Shi undersøkt hvordan ekstremnedbør påvirker forsikringskrav i norske byer. Studien bygger på avanserte statistiske modeller, forsikringsdata fra Tryg og værdata fra Meteorologisk institutt. Den avdekker en tydelig økning i vannrelaterte skader i Bergen mellom 1958 og 2021. Oslo viser en noe annen utvikling, men også der er det tegn til økt belastning.
Regionale forskjeller
Et sentralt funn er at det ikke nødvendigvis er mengden regn alene som avgjør skadeomfanget – men intensiteten og hvor raskt regnet faller. I Oslo er total nedbør viktigere, mens i Bergen er det kortvarig, kraftig regn som slår hardest ut.
— Det er store regionale forskjeller i risiko og skadeprofil, som igjen stiller krav til mer differensiert og presis prising av forsikring, sier Anarkali Barua i Söderberg & Partnes.
Studiet konkluderer med at forsikringsselskapene bør bruke lokal værhistorikk og sesongvariasjoner aktivt i premieberegningen.
Risikoen knyttet til ekstremvær varierer både geografisk og over tid – og tidspunktet for når justeringer gjennomføres, har stor betydning. Studien peker særlig på sensommeren som et kritisk tidspunkt, da klimamodeller gir tydeligere signaler om risiko frem mot høstsesongen.
— Dette innebærer blant annet investering i bedre analyseverktøy, økt bruk av lokal og tidsmessig værdata, og en mer fleksibel og dynamisk prisingsmodell, avslutter Barua.