April 2025
Porteføljekommentar: Store markedssvingninger i april

Trumps Liberation Day og politiske krumspring fra Det Hvite Hus skapte uro og store svingninger i finansmarkedene. Den «late» investor ble belønnet med å ikke gjøre noen ting – risikable aktiva avsluttet måneden omtrent der den startet.

Last ned PDF
Magnus  Strøm
Magnus Strøm 
Senior investeringsspesialist
Aksjer

Aksjer

Høydepunkter i aksjemarkedet

Å beskrive aksjemarkedene i april som volatile ville vært en underdrivelse; aksjeindeksene opplevde kraftige og uforutsigbare svingninger både innenfor og mellom handelsdager, ettersom investorene forsøkte å prise inn en verden preget av økte tollsatser, tilspissede handelskonflikter og betydelig politisk usikkerhet. I et slikt klima blir markedets fokus i stor grad rettet mot kortsiktige signaler og stemningsdrevne bevegelser, mens de fundamentale forholdene – som selskapenes inntjening, vekstutsikter og strategiske posisjonering – i stor grad havner i bakgrunnen.

  • De ulike markedene var på det meste ned et sted mellom 8 og 11 prosent i løpet av de to første ukene.
  • Store intradagsbevegelser førte til svingninger også på tvers av land. Den 9. april endte europeiske aksjer kraftig ned, mens amerikanske aksjer endte kraftig opp (oppgangen i USA kom etter at børsene i Europa stengte).
  • Norske aksjer svingte i takt med markedssentimentet, men ble også trukket ned av lavere oljepris gjennom måneden. Endte måneden ned 1 prosent.
  • Utviklede markeder (MSCI World), avsluttet måneden ned 0,4 prosent i lokal valuta.
  • Fremvoksende markeder endte ned 0,2 prosent i lokal valuta.
  • Både amerikanske og europeiske aksjer endte ned 0,7 prosent i lokal valuta.
  • Kinesiske aksjer endte ned 4 prosent i lokal valuta. Kina er det eneste landet som har satt hardt mot hardt i handelskrigen og dermed ikke har fått samme ”tariffpause” som andre land.

Sektorer og markedsverdi

Utviklede markeder

Energisektoren skilte seg ut negativt og var klart den svakeste sektoren i utviklede markeder. Energipriser falt som resultat av vekstbekymringer. Oljeprisen falt på nyheter om OPEC som sliter med medlemsland som ikke holder seg til produksjonskvotene sine. Defensive sektorer som konsumvarer og forsyning avsluttet sterkest.

I USA var avkastningen for små selskaper betydelig svakere enn for de store. Utviklingen var motsatt i Europa, der små selskaper utklasset store. Stilfaktoren verdi var svakest gjennom måneden, mens momentum og vekst gjorde det klart best. Dette er motsatt av utviklingen vi har observert gjennom starten på året.

Fremvoksende markeder

Energi var også svakeste sektor i fremvoksende markeder. I andre enden var konsumvarer, forsyning og eiendom de beste sektorene. Små selskaper falt betydelig mer enn de store, forskjellen mellom small cap og large cap var 6,2 prosent. Verdifaktoren var den svakeste av stilfaktorene i april, også her motsatt av det som har vært trenden så langt i starten av 2025.

Forvaltere og utvikling i april

I aksjedelen av våre anbefalte porteføljer benytter stilfaktorforvaltere, som i tråd med forventningene har gjort begrensede endringer gjennom perioden preget av handelskrig og økt geopolitisk usikkerhet. Forvalterne holder imidlertid tett oppsyn med utviklingen og vurderer løpende hvilke selskaper som ser ut til å være mer eller mindre eksponert for de direkte konsekvensene av den pågående handelskonflikten. Dette gir rom for selektive justeringer uten at man fraviker den langsiktige og disiplinerte tilnærmingen som kjennetegner stilfaktorfokusert forvaltning.

Selv om det var store variasjoner innad i måneden, endte resultatene grovt sett med at de vekstorienterte forvaltere gjorde det sterkest i april. Dette kommer i kjølvannet av en utvikling der vekstaksjer har hatt en svak start på året relativt til øvrige forvalterstiler. Jennison endte måneden opp 4,2 prosent, 4,9 prosentpoeng foran sin indeks.

Kvalitetsforvalterne JO Hambro og Impax endte måneden så vidt foran indeks, mens SGA endte marginalt bak indeks.

Acadian, vår ”blend”-forvalter som investerer på tvers av stilfaktorene, endte også marginalt bak sin indeks i april.

For forvalterne innen fremvoksende markeder, var verdiforvalteren ARGA ned 1,35 prosent og havnet 1 prosentpoeng bak indeks. Polar, som er mer vekstorientert, var opp 0,6 prosent i løpet av måneden og med det 0,9 prosentpoeng foran indeks. Det kinesiske aksjefondet, Bin Yuan, var ned 5,3 prosent, marginalt foran sin referanseindeks. Som respons på handelskrigen mellom USA og Kina har forvalteren av Bin Yuan gjennomgått porteføljen med fokus på mulige konsekvenser for selskapsinntjeningen. Estimatene er oppjustert for selskaper med mulighet for økt importsubstitusjon, mens de er nedjustert for selskaper som potensielt rammes av svakere global etterspørsel. Porteføljen er videre justert ved å redusere eksponering mot selskaper med sårbar (global) inntjening og øke andelen i selskaper med gunstigere utsikter (innenlandsk konsum).

Begge de norske fondene steg i april. Arctic var opp 0,7 prosent og Holberg opp 0,6 prosent, mens referanseindeksen var ned 1,0 prosent.

Renter

Renter

Det ble berg og dalbane for lange renter i kjølvannet av Trumps ”Liberation Day”. Amerikanske statsobligasjoner med lang løpetid steg under markedsuroen. Normalt faller rentene ved kraftige markedsfall, ettersom etterspørselen etter trygge statspapirer øker (økt etterspørsel fører til lavere rente). Det er en rekke ulike forklaringer på denne noe uvanlige markedsdynamikken, én litt teknisk knyttet til reverseringen av en posisjon som enkelte hedgefond bruker (”basis trade”), og andre mer spekulative forklaringer som at utenlandske investorer flykter fra amerikanske statsobligasjoner i frykt for at de ikke vil betjene gjelden sin som forventet.

Kredittpåslagene i Global High Yield steg med 40 basispunkter, 352 bps til 392 bps.

Slik gikk det med rentefondene denne måneden:

  • JP Morgan sitt globale statsrentefond med lang løpetid og høyere sensitivitet til renteendringer, var opp 0,8 prosent.
  • Innenfor High Yield markedet var Janus Henderson (Global High Yield) ned 0,4 prosent og Storm (nordisk High Yield), ned 0,2 prosent.
  • TwentyFour SIF, et fleksibelt rentefond som investerer på tvers av renteuniverset, var uendret i april.
  • Investment grade fondene TwentyFour SSTBI og Alfred Berg NIG Medium leverte begge 0,7 prosent i april.
  • Fondet innenfor strukturert kreditt, Schroders Alternative Securitised Income, var opp 0,2 prosent.
Alternative strategier

Alternative strategier

Vi benytter alternative strategier i våre foretrukne porteføljer. Slike strategier kan fungere som et diversifiserende element mot tradisjonelle aksje- og rentefond over tid. Sammensetningen av denne aktivaklassen varierer i de ulike foretrukne porteføljene. Det er viktig å merke seg at effekten av diversifisering fra alternative investeringer ofte materialiserer seg over tid og ikke nødvendigvis gir beskyttelse i korte, volatile perioder. I stedet bidrar de til å jevne ut avkastningsprofilen og redusere samlet porteføljerisiko over lengre horisonter.

GMO, Amundi og Systematica leverte henholdsvis 0,2, -2,3 og -3,3 prosent avkastning i april. GMO holdt best igjen under nedturen i starten av måneden. Amundi leverte en svak april, til tross for at de hadde tatt ned risikoen i porteføljen i mars. Dette forklares ved at diversifiseringen ikke har fungert som ventet. Renter har steget, dollaren har svekket seg, kredittpåslag har økt og aksjemarkedet har falt. Spesielt første del av måneden var krevende etter Trumps tollmeldinger, men noe innhenting har skjedd siden 9. april. Største negative bidrag kom fra en lang posisjon i dollar, amerikanske aksjer og kreditt. I tillegg trakk relativ verdi-posisjoner i kreditt og japanske banker ned. Sikringsposisjoner bidro dog positivt.

Valuta

Om valutaeffekt (positivt tall = svakere krone)

Den amerikanske dollaren har svekket seg mot en global kurv av valutaer i 2025. Målt ved dollarindeksen var dollaren ned 3,9 prosent i første kvartal. Trenden fortsatte i april, og dollarindeksen er ned 7,6 prosent hittil i år.

Interessant var det å observere hvordan den norske kronen holdt seg sterk i starten av april, helt frem til aksjemarkedene falt kraftig og kronen til slutt «gav opp» mot dollar, og svekket seg betydelig i dagene rundt 8. og 9. april. Svekkelsen av NOK i perioder med stress i markedene fører til at fallene i fremmed valuta ikke blir like kraftige målt i norske kroner.

Posisjonering

Om overordnet posisjonering

  • I fjor økte vi durasjonen og økte kredittkvaliteten i enkelte av våre porteføljer. Kredittspreader økte noe i april og det var dermed positivt å ha lavere kredittsensitivitet i porteføljene.
  • Vi har en undervekt mot USA i våre porteføljer sammenliknet med verdensindeksen, og dette var positivt i april da andre markeder presterte bedre enn USA.
  • Hjemmemarkedspreferansen med norske aksjer var en negativ bidragsyter denne måneden.
  • Allokeringen til kinesiske aksjer har samlet sett hittil i år vært en positiv bidragsyter, men i april var den negativ.
Vurderinger

Vurderinger og aktuelle hendelser i porteføljene

  • Rentedelen i ulike porteføljer ligger an til å bidra med årlig brutto effektiv rente på rundt 5,6 - 6,4 prosent (avhengig av sammensetning) de neste årene.            
  • Trenden vi har sett de siste årene, der et knippe amerikanske vekstaksjer har stått for mye av avkastningen i det globale markedet, snudde i siste halvdel av 2024 og har fortsatt i 2025. Vi ser igjen stor verdi i å ha en global diversifisert portefølje på tvers av stilarter, regioner og selskapsstørrelser.
Relevante indekser

Relevante indekser

Ordliste

Få det siste, først!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få nyheter direkte til innboksen din.
Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish