Skip to main content Skip to main navigation

Vil senke terskelen og få flere kvinner til å investere

Vil senke terskelen og få flere kvinner til å investere

Daglig leder for Söderberg & Partners Wealth Managemnet i Drammen vil vise kvinner at de ikke trenger å gå all in i aksjer for å kunne få god avkastning.

21 august · 2020

Daglig leder for Söderberg & Partners Wealth Management i Drammen, Marit Mørdre, vil senke terskelen for å investere og vise kvinner at de ikke trenger å gå all in i aksjer for å kunne få god avkastning på sparepengene.

– Det trenger ikke være vanskelig å investere, sier Mørdre.

Hun tok i mars 2020 over jobben som daglig leder i Drammen etter å ha ledet investeringsteamet i Storebrand Finansiell Rådgivning AS. Hun har jobbet 20 år i finans, og før Storebrand jobbet hun i Nordea som senior private banker. Gjennom karrieren har kun 20-30 prosent av kundene vært kvinner, og Mørdre har følgende forklaring på den lave oppslutningen:

– Finans er preget av menn. De fleste rådgiverne er menn. Når voksen kvinne møter «glatt» finansmann kan mange oppleve distanse og de føler det utfordrende å stille de «dumme» spørsmålene.

Ifølge Mørdre er det utbredt oppfatning blant kvinner at det eneste alternativet for investering er enkeltaksjer. Hun mener finansbransjen må ta et større ansvar når det gjelder å kommunisere at man ikke trenger å gå “all in” i aksjer når man skal investere pengene sine i stedet for å ha dem stående på bank.

Før du setter i gang - finn riktig risikoprofil

For noen kan terskelen være høy for å komme i gang med å investere. Om du har lite eller ingen erfaring, anbefaler Mørdre å kontakte en rådgiver som kan hjelpe deg å finne hva som passer for deg, til din situasjon og dine mål for sparingen eller investeringen.

– Når jeg rådgir en førstegangsinvestor bruker vi god tid på prosessen i forkant, blir kjent med hverandre og finner ut av hva som er formålet med sparingen og ikke minst hva slags risikoprofil man er komfortabel med. Ikke bare på lang sikt, men også på kort sikt, forteller hun. Når vi ser hva som skjer i markedet disse dagene er jeg glad for at jeg har brukt tid med kundene på dette.

Les ogsåStrategisk allokering – det langsiktige valget

Bare så det er sagt: Når det snakkes om risikoevne i finans så dreier det seg ikke om å hoppe i fallskjerm, men om man tåler å se midlene svinge på kort og lang sikt.

– I begynnelsen viser jeg kunden hvor mye midlene kan svinge gjennom eksempler på forsiktige, moderate og offensive profiler, og hvordan disse har utviklet seg fra et tidsrom til et annet. Det er spesielt viktig å synliggjøre effekten av for eksempel finanskrisen i 2008-09, da slike perioder illustrerer sammenhengen mellom tidsperspektiv og formål: til tross for tøffe perioder, har det vært en verdivekst allikevel.

 Les også: Så mye risiko tåler du

Ifølge Mørdre er kvinner generelt mer opptatt av langsiktig sparing og kriterier som bærekraft og samfunnseffekt, men tar kanskje noe lavere risiko. Og når de først kommer seg inn i markedet blir de lenge.

– Videre ser vi at når kvinner lærer mer og tilegner seg mer erfaring, investeres det også mer. Og da gjør kvinner det mange ganger bedre enn menn, som er tøffere til å ta risiko, men i større grad prøver å time markedet, og ofte går glipp av avkastning ved å bomme på timingen. Timing er en krevende øvelse som få lykkes med, forteller hun.

Foto: Formuesforvalter Jonas Bagstevold sammen med Marit Mørdre.

Fornuftig oppbygging av plasseringer

Neste steg er å finne ut av hvordan man bør fordele investeringene – basert på risikoprofil, tidsperspektiv og sparemål, forteller Mørdre.

– Skal du investere i ny bil eller hytte, spare til barna dine eller sikre god pensjon i fremtiden? Her er tid et viktig stikkord; investoren må ta utgangspunkt i tidsperspektivet når pengene skal plasseres. Selv en person med høy risikotoleranse bør ikke sette alle pengene i aksjefond hvis det bare er tre år til man skal bruke dem.

Videre skiller Mørdre mellom kortsiktige, moderate og langsiktige investeringer. Middels og langsiktig sparing anbefales i de fleste tilfeller ved snakk om sparepenger som man ikke har planer om å bruke de neste to-tre årene.

– En moderat investering består som regel av 30 prosent aksjerisiko gjennom aksjefond og 70 prosent i rentefond, obligasjonsfond og andre likvide alternative fond. Aksjeandelen gir forventet høyere avkastning, men fører til gjengjeld med seg høyere risiko. En langsiktig investering, som kun består av aksjefond, passer for deg som for eksempel sparer til pensjon, og ikke skal bruke de oppsparte midlene før om 30 – 40 år eller er villig til å ta høy risiko.

Uavhengig av risikoprofil, er en viktig tommelfingerregel å investere midlene på en slik måte at kapitalen er minst like mye verdt ti år frem i tid, forteller Mørdre. Dette er ikke tilfellet når du har pengene stående på en bankkonto. Begrepet «bevare kjøpekraften» blir mye brukt.

– Når innskuddsrenten nærmer seg null prosent og inflasjonsmålet er på to prosent, da betyr det at pengene synker i verdi når de står på konto. Det ser enda verre ut hvis man også tar hensyn til skatt.

Les ogsåHva gjør man når sparekontoen gir null prosent?

Spre risikoen

Da DNBs kvartalsrapport for tredje kvartal ble lagt frem høsten 2018, snudde trenden for første gang i historien: flere kvinner enn menn sparte i fond. Etter et solid børskrakk har sannsynligvis en god del førstegangsinvestorer fått kalde føtter. Dette skyldes at man har satset alle pengene sine på ett kort, forteller Mørdre.

– Det er fare for at samtlige gikk 100 % inn aksjefond, og erfarer at de går i minus allerede nå – og sier til seg selv at de aldri vil gjøre det igjen.

Dette understreker viktigheten av en balansert og diversifisert portefølje tilpasset sin egen risikoprofil. Man vil selvsagt merke urolighetene på verdens børser, men konsekvensene blir mindre. En annen måte å spre risikoen på er ifølge Mørdre å investere i fond istedenfor enkeltaksjer, og gjerne i flere ulike fond.

Hun trekker fram to eksempler: Det norske hydrogenselskapet NEL har hatt en voldsom prisvekst siden starten av 2017. Aksjen har firedoblet seg i verdi på under tre år. I samme tidsrom har verdien til aksjen til sportskjeden XXL falt med 80 prosent.

– Du vet ikke hva som blir den neste NEL eller XXL, og du får ikke betalt for den risikoen du tar når du kjøper enkeltaksjer. Risikoen blir fort veldig høy, men du kan ikke forvente å få en avkastning som matcher risikoen du tar. Dersom man ønsker å holde på med aksjetrading bør man holde det til en liten andel av det man skal investere, og samtidig spre risiko på en slik måte at størsteparten er satt sammen riktig slik at det trygger verdiutviklingen, råder Mørdre.

Sist, men ikke minst - finn ut hva som motiverer deg

Å avdekke risikoprofil, tidshorisont og økonomiske plasseringer sammen med en rådgiver er én ting, å holde interessen og intensiteten oppe på egenhånd er noe ganske annet. Ifølge Mørdre kan det være hensiktsmessig å reflektere litt rundt hva som motiverer akkurat deg. Er det økonomisk trygghet, en lukrativ fremtid i form av god pensjon – eller trigges du av å investere i selskaper som sikrer fremtidens bærekraftige løsninger?

– Investeringer kan på den ene siden handle om å gjøre seg robust og uavhengig, å skape seg en fremtid. På den andre siden kan det å investere få ringvirkninger i den grad at flere kvinner skaffer seg jobb i finansfeltet også. Det er ikke bare likestilling vi snakker om her – men et mangfold: hvordan skal våre likemenn bli møtt av finansbransjen i årene som kommer?

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss

Sundby med ryggen mot veggen

2 mars · 2021

Etter en tung og vanskelig sesong for Martin Johnsrud Sundby, er det alt eller ingenting når han i morgen skal forsøke å forsvare VM-tittelen på 15 kilometer i Oberstdorf.

Vi i Söderberg & Partners har fulgt Martin tett siden vi sist sommer ble samarbeidspartner for det private laget han startet sammen med Niklas Dyrhaug. Han har jobbet knallhardt gjennom høsten og vinteren i et forsøk på å kvalifisere seg til å gå flere løp i VM, deretter for å få ryggen til å fungere. Og nå, de siste seks ukene før VM, for prøve å skape en form som han tidligere i sesongen ikke har klart.

Les også: Martin og Niklas nærmer seg sesongstart

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bilde: Martin Johnsrud Sundby på Beitostølen november 2020. Foto: Terje Pedersen/NTB

Utenfor landslaget

I VM i Seefeld for to år siden fikk Røa-løperen det etterlengtede individuelle gullet da han vant den klassiske intervallstarten. I år reiser Sundby til Oberstdorf utenfor Norges tropp, men har som regjerende mester friplass på 15-kilometeren. 

Etter seieren i Seefeld har det gått tyngre for løperen som har vunnet verdenscupen tre ganger og som står med to sammenlagtseiere i Tour de Ski. Han fikk riktignok med seg flere topp fem-plasseringer i verdenscupen og sølv i NM i 2020, men denne vinteren har det gått enda tyngre.

Ryggtrøbbel

9.plass på tremila i norgescupen på Lygna i januar er hans beste resultat denne sesongen. Ryggen har vært et problem de siste årene, også på Lygna:

– Smertemessig er det litt bedring. Jeg blir litt reddet inn av at det går sent, og at jeg fikk muligheten til å bøye og tøye litt underveis, sa Sundby til NTB etter løpet da.

Derfor ble det ingen plass i Norges VM-tropp, og Sundby har nå valgt å ta en sjanse for å kunne finne formen til mesterskapet.

– Jeg har et ørlite håp om at jeg har klart å skape en endring før VM, det er det viktigste for min del. Det blir spennende, jeg gleder meg, sier Sundby.

 

vm-seefeld-sundby.jpg

Bilde: Over målstreken som vinner av 15-kilometeren i Seefeld 2019. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Utfordrer

Sundby har nå vært i Oberstdorf en uke allerede og ventet på muligheten sin, mens mesterskapet pågår for fullt. På onsdag denne uken skal han i aksjon, og han er tidenes utfordrer for å kunne ta en pallplass.

For de av våre klienter som ønsker å høre mer om Martins forberedelser og utfordringer i oppkjøringen til VM kan man se dokumentarserien på NRK TV. 

Se NRKs dokumentarserie her: Sundby mot verden

Vi ønsker Martin lykke til på onsdag. Vi kommer til å følge med deg og de andre norske som skal ut å forsvare Norges ære.

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss

 

Partnerskap med Fixrate

Gjennom partnerskap med Fixrate, kan våre klienter nå få bedre innskuddsbetingelser. Tjenesten er tilgjengelig for bedriftsklienter.

2 mars · 2021

Nå inngår Söderberg & Partners Wealth Management et samarbeid med Fixrate for å kunne tilby bedriftsklienter bedre innskuddsrenter.

Fixrate er et norsk finansteknologiselskap som har utviklet en markedsplass for store bankinnskudd. Tjenesten gir bedriftsklienter med overskuddslikviditet digital tilgang til innskuddsprodukter fra over femti banker.

- Svært mange bedrifter og investeringsselskaper har mye penger på bok, men med tilnærmet nullrente. I dag er det ikke enkelt å finne gode innskuddsrenter, og prosessen med å opprette konto i en bank er kronglete for bedrifter. Derfor har mange bedrifter slått seg til ro med lave innskuddsrenter. Vi tror at enkelhet er viktig, og nå som Fixrate har kommet på banen ser vi muligheter for klientene våre, sier Michael Vågen Sivertsen, daglig leder i Söderberg & Partners Wealth Management.

Bilde: Michael Vågen Sivertsen (til venstre) i samtale med Tore Malme.

Ønsker å tilføre klientene verdi

Vi utøver vår rolle som formuesrådgiver bredt. Selv om kapitalforvaltningen står i sentrum for klientene, er det også tilknyttede temaer som i mange tilfeller kan være vel så viktig.

- Vår rolle som formuesrådgiver handler i stor grad om tillit, og den tilliten gjør vi oss fortjent til ved at våre rådgivere ønsker klientens beste. En rekke av klientene har likvide penger på konto, gjerne til svært lav innskuddsrente. Når vi ønsker klientens beste, innebærer det å kunne bistå med veloverveide råd for kapitalforvaltning, men også på områder som vi ikke nødvendigvis tar betalt for. Dette gjør vi allerede innen skatt, arv og skifte. Derfor er det naturlig for oss å hjelpe klienter i gang med Fixrate, slik at også bankinnskuddene får optimal avkastning, sier Michael.

Fixrate ønsker kundeorienterte partnere

Siden oppstart i oktober 2017 har bedrifter plassert bankinnskudd for ca. 20 milliarder i deltakende banker på plattformen. Fixrate er en tjeneste som medfører transparens og åpenhet i markedet for store bankinnskudd. Tjenesten formidles i dag digitalt, og ved relasjonell kontakt mot større bedrifter.

- For Fixrate er dette samarbeidet kjempeinteressant. Vi opplever at bedrifter som bruker tjenesten er meget fornøyde, og vi jobber hver dag for å nå nye kunder. Som ny aktør i markedet ønsker vi å nå mange bedrifter raskt, men å nå ut i et stort marked -på egen kjøl- er ressurskrevende. Derfor er det svært interessant å inngå partnerskap med en aktør som allerede er etablert i markedet, og som deler vårt ønske om å sette kunden i sentrum. Vi er svært heldige som nå får Wealth Management på laget, sier Brynjar Ellingsen, daglig leder i Fixrate.

Om partnerskapet

Partnerskapet innebærer at rådgiverne i Söderberg & Partners Wealth Management viser frem Fixrate for klienter. Klienten registrerer selv sin bedrift, eller får hjelp fra Fixrate for å gjøre dette. Klienten vil selv signere nødvendige dokumenter samt velge blant ulike tilbud fra banker.

Verken Söderberg & Partners Wealth Management eller Fixrate vil belaste klienten for tjenesten, og det foreligger heller ingen økonomiske insentiver mellom selskapene. Partnerskapet er av verdi for begge parter ved at Söderberg & Partners Wealth Management kan tilby flere tjenester til sine klienter, og Fixrate vil nå flere kunder gjennom partnerskapet.

Tjenesten vil være gratis for klientene da bankene betaler for deltakelse på markedsplassen. Ved bruk av Fixrate som plattform for plassering av innskudd, går pengene direkte mellom bedrift og bank. Fixrate er altså ikke i befatning med pengene direkte, men er å anse som tilrettelegger av prosess mellom partene.

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss

Markedskommentar for januar 2021

12 februar · 2021

Årets første måned var preget av en god blanding av optimisme, politisk uro, mutanter og en ikke så liten samling med unge aksje-tradere som satte en støkk i Wall Street. Globale aksjemarkeder endte så i svakt minus. Lyspunktet var fremvoksende markeder som hadde nok en god måned.

imagewufpi.png

Håpets graf og virusmutasjoner

Frykt for spredning av smittsomme virusmutasjoner har ført til strengere restriksjoner i mange land, slik som vi eksempelvis opplevde i Norge i januar. I tillegg rapporterer flere av vaksineprodusentene om produksjonsutfordringer, forsinkelser og logistikkproblemer. Problemene står fortsatt i kø, men alt er ikke grått, håpets graf - antallet vaksinerte mennesker – kryper stadig oppover. Siden massevaksineringen begynte for to måneder siden har nærmere 148 millioner doser blitt administrert – flere enn antallet som har testet positivt for viruset. Det er forventet at nærmere 39 millioner mennesker får sitt første stikk hver uke. Utsiktene for en gjeninnhenting virker fortsatt intakt, men veien dit er kanskje litt lenger.

imageab2h.png

Grafen under viser tydelige forskjeller på hvilke land som har kunnet rulle ut en effektiv vaksinering, og de øvrige der det tar lenger tid. Israel stikker seg ut som den unike her. De forventer å ha vaksinert 80 prosent av befolkningen innen utgangen av mai 2021. Tidlig innkjøp av vaksiner, et fremtidsrettet heldigitalt og velorganisert helsevesen trekkes frem som viktige faktorer til den raske fremgangen. Israel sikret seg et stort antall doser fra Pfizer mot at de rapporterer tilbake viktige anonymiserte data om vaksinens virkning relatert til alder, kjønn og annen demografisk informasjon som gjør evalueringen av vaksinens effekt bedre.

image0ib.png

Blir det noe inflasjon da?

Inflasjonsdiskusjonene har blusset opp igjen, og har nå fått mer støtte i økonomiske tall. Blant annet har råvareprisene steget kraftig de siste månedene, oljeprisen har bikket 60 dollar fatet og plass på et containerskip koster nesten det dobbelte av hva det gjorde for et år siden. I eurosonen steg prisene med sitt raskeste nivå på over fem år i januar. På toppen av dette ble utsiktene til en gigantisk stimulipakke i USA plutselig mer sannsynlig da Demokratene sikret seg flertall i Senatet etter et omvalg i Georgia. Disse tendensene, sammen med en gradvis gjenåpning av økonomien, kan føre til et byks i inflasjonen.

På den andre siden er det fortsatt mange deflatoriske krefter i spill. Det er mye slakk i økonomien, arbeidsledigheten er fortsatt høy (taler for lav lønnsvekst), og konkursene har uteblitt slik at et etterspørselshopp kan møtes av tilbudssiden. Sentralbankene virker enn så lenge å være komfortable med et midlertidig høyt inflasjonstrykk da de langsiktige inflasjonsdrivende kreftene virker mer dempet. Balansegangen mellom ekspansiv penge- og finanspolitikk og en gradvis gjenåpning av økonomiene blir likevel viktig fremover. Vedvarende høyt inflasjonstrykk vil skape vanskeligheter for sentralbanker og verdensøkonomien som har planlagt og innrettet seg etter lav rente i lang tid.

Aksjemarkedene

Volatiliteten kom tilbake i aksjemarkedene i januar, der to ukers oppgang i starten av måneden snudde i takt med fallende risikosentiment. Verdensindeksen (MSCI ACWI) endte ned 0,5 prosent i lokal valuta. På regionsnivå var det fremvoksende markeder som kunne vise til den sterkeste utviklingen, med 3 prosent oppgang. Det amerikanske aksjemarkedet utviklet seg omtrent som det globale og endte ned 1 prosent i lokal valuta. Sektormessig var det energi som utviklet seg best i januar, hjulpet av oljeprisen som har fortsatt sin positive ferd opp mot 60 dollar fatet.

imagergnyc.png

Det amerikanske spillselskapet GameStop fikk mye oppmerksomhet i januar. Et stadig voksende antall medlemmer på nettsamfunnet «Reddit» (dette spredte seg riktignok viralt til andre sosiale medier også) gikk sammen for å kjøpe aksjer og call-opsjoner i selskapet, og aksjekursen gikk til himmels. På den andre siden av bordet stod flere hedgefond som hadde satset på at aksjen skulle falle i verdi (shortposisjoner). Disse hedgefondene måtte til slutt kaste kortene og tapene ble enorme. Hendelsen har vært omdiskutert i media, og handelen i aksjen ble stoppet flere ganger. Enkelte ser på dette som et samlet angrep mot enkelte av hedgefondene som var short i aksjen og stiller spørsmål ved lovligheten av en slik aksjon. På andre siden er det mange som støtter denne «folkebevegelsen» og kaller det en demokratisering av finansmarkedene.

imageu6ux0u.png

 

Rentemarkedene – lange renter tikker opp

Lange renter steg i januar på bakgrunn av økte inflasjonsforventninger og håp om stimulipakke fra USA. Amerikansk tiåring endte måneden opp 0,16 prosentpoeng og vaker nå på 1,2 prosent, et godt stykke over nivåene vi har sett det siste halvåret.

blobid1.png

Samleindeksen for Investment Grade obligasjoner (Bloomberg Barclays Global Aggregate) ble trukket ned av renteoppgangen, og endte måneden en halv prosent i minus. Kredittpåslaget var omtrent uendret gjennom måneden. For globale high yield obligasjoner, som er mer sensitive til kredittrisiko og i mindre grad rentebevegelser, endte måneden sidelengs.  

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss
Contact us