Skip to main content Skip to main navigation

Solgte på vei ned og kjøpte tilbake for sent?

Solgte på vei ned og kjøpte tilbake for sent?

Statistikk fra Verdipapirfondenes forening kan tyde på det.

18 juni · 2020

Statistikk fra Verdipapirfondenes forening viser at norske personkunder solgte aksjefond for netto 3,9 milliarder kroner i mars, en måned der aksjemarkedet ble preget av store svingninger og hvor Oslo børs endte ned 17,3 %. I april, en måned der Oslo børs steg med 9,6 %, ble det nettokjøpt aksjefond for 2,7 milliarder kroner.

Tallene kan tyde på at mange investorer tok vesentlige tap på fondsinvesteringene sine i mars, uten nødvendigvis å få med seg oppgangen fra bunnpunktet 23. mars og gjennom april. Bare i perioden 23. mars og frem til 31. mars steg Oslo børs med 11,2 %. Hadde man ikke rukket å komme seg inn i markedet igjen innen utgangen av april, kunne man i verste fall ha gått glipp av så mye som 21,9 % avkastning om man solgte på bunn. Gikk man glipp av mai-avkastningen også, er potensiell tapt avkastning over 30 % fra bunnpunktet.

03.06.2020-utvikling-hittil-i-år-for-ulike-indekser.jpg

Dette er stikk i strid med adferden til profesjonelle investorer, som eksempelvis Oljefondet. Profesjonelle aktører benytter heller anledningen til å investere mer i aktivaklasser som har falt, og får på den måten med seg oppgangen fra bunnen og oppover. Dessverre virker det som norske personkunder har gjort det motsatte.

Undersøkelser fra USA viser at de fleste privatpersoner som investerer i fond ikke klarer å oppnå markedsavkastning med sine fondsinvesteringer. Det er flere årsaker til det, men den viktigste forklaringen er en manglende evne til å gjette markedets retning. Som konsekvens av at man likevel prøver å gjette retningen oppnår flertallet av private investorer dårligere avkastning. Profesjonelle investorer er heller ikke i stand til å forutse markedets retning, og gjennomfører derfor heller systematiske rebalanseringer der følelser slipper å spille en avgjørende rolle.

 

Kontakt oss