Slik tjener du penger på hytta
Hvordan drifte hytteøkonomien riktig.
Vet du egentlig hvor mye det koster per år å eie hytte? Her får du gode tips til hvordan du kan snu trenden, og tjene penger på den i stedet.
En dyr affære
Hytta på fjellet eller ved sjøen er blitt et uunnværlig gode for mange nordmenn, og en fast del av både sommer- og vintersesongen. Dessverre er det slik at hyttedrømmen også har lett for å bli svært kostbar. I podcasten "Dine Penger" forteller adferdsøkonom og foredragsholder Hallgeir Kvadsheim at mange ikke er klar over størrelsen på den faktiske årlige kostnaden av å eie hytte.
I podcasten estimerer han at dersom du eier en hytte til to millioner, vil den koste deg mellom 70.000 og 80.000 kroner i året. Dette inkluderer kostnader som renter, vedlikehold, leieavgift, leiemålsskatt, brøyting, løypeavgift, TV, internett og eventuell festeavgift.
Bruker du hytta ti ganger i året, ligger døgnprisen på mellom hele 7.000 og 8.000 kroner. Er du på hytta rundt 50 dager per år, blir døgnprisen billigere, på rundt 1.500 kroner døgnet. Dette er jo fortsatt ikke billig, men Kvadsheim påpeker at det godt skal gjøres å finne et billigere alternativ for en barnefamilie.
Den gode nyheten er at du kan gjøre hyttedrømmen betraktelig billigere! Her har du to muligheter; enten leie ut når du ikke bruker den, eller leie ut på åremål. «Det er vel det samme», tenker du kanskje? Realiteten er at de to er helt forskjellige, og hvilket alternativ du bør velge, avhenger av hvilke behov du har.
Les også:
Slik fordeler du arven uten å risikere konflikter.
Alternativ 1: Leie ut når du ikke bruker den
Visste du at de første 10.000 kronene du tjener på utleie av hytta er skattefrie? Det gjør det svært gunstig å leie ut hytta, om det så bare er i korte perioder gjennom året. Hva med å leie den ut når dere likevel ikke bruker den? En helg her og der kan resultere i en god slump til slutt.
I podcasten forteller Kvadsheim at utleie av hytte er gunstig også når du tjener mer enn de 10.000 kronene. Du skal nemlig kun betale skatt av 85 prosent av den summen som overgår dette. Han illustrerer med et eksempel:
Tjener du 25.000 kroner på utleie av hytta i året, så forsvinner kun drøyt 2.800 kroner i skatt. Skattesatsen er nemlig ikke høyere enn 22 prosent, hvilket gjør det til et bedre alternativ enn å for eksempel tjene tilsvarende sum på en ekstrajobb.
Godt betalt i høysesong
Du vil kunne ta deg bedre betalt for hytta i ferier og høysesonger enn ellers i året. "Men vi vil bruke hytta selv", tenker du kanskje? Da er det greit å huske på at noen ferier ikke er felles for hele landet, for eksempel vinter- og høstferie. I podcasten forteller Kvadsheim at selv om du bruker hytta i slike sesonger, kan det fortsatt være store deler av landet som har ferie uken før eller uken etter deg. Her kan det være gode penger å hente!
Alternativ 2: Leie ut på åremål
Trenger hytta vedlikehold? Da kan utleie på åremål være løsningen! Kvadsheim forteller at dersom hytta har et stort vedlikeholdsbehov, kan det være gunstig å leie den ut på åremål. Eller fullt og helt som utleiehytte, mens du vedlikeholder underveis. Du kan nemlig trekke fra vedlikeholdskostnadene når du leier ut hytta hele året. Her er det viktig å påpeke at du ikke kan bruke hytta selv i denne perioden, og fradraget dekker kun vedlikehold – ikke påkostninger.
Videre forteller Kvadsheim at dersom du er litt smart med planleggingen, kan det være mye penger å spare på å gjøre det slik. For eksempel vil en barnefamilie bruke hytta ulikt gjennom årene. Kanskje dere er der mye når barna er små, men ikke i årene de er tenåringer. I disse årene kan det dermed være gunstig å leie ut hytta, og gjøre alt av vedlikehold som behøves. Så kan dere bruke hytta igjen når barna er unge voksne.
Bilde: Carsten Pihl (foto: CF Wessenberg / Kolonihaven)
Ha klare avtaler
– Det viktigste du gjør er å ha skikkelige avtaler når du skal leie ut, også for kortere leieforhold, sier Carsten Pihl. I sitt arbeid som jurist har han jobbet med reglene rundt boligsalg, boligkjøp og eiendomsmegling i en årrekke. Pihl er klar i sin tale – utleie av hytta er gunstig, men det gjelder å ha kontraktene i orden. Og du bør ha klare bestemmelser for både depositum og leiebetaling.
Han forteller at mange føler en viss uro for å leie ut hytta, både av frykt for manglende betaling, men også fordi de er redde for at ting skal bli ødelagt. Derfor råder han til å rydde unna de viktigste personlige tingene før utleie. Enten i et avlåst rom, eller ved at du tar dem med hjem.
– Husk også å fotografere gjennom hytta for utleie, slik at du vet hva som finnes av slitasje og eventuelle skader før utleien, sier han. Et depositum vil dessuten sørge for at du har "makt bak kravene" hvis det oppstår skader.
Pihls fem beste tips for utleie av hytta
- Sørg for å ha en skikkelig utleieavtale
- Sørg for depositum på depositumskonto
- Lei gjerne ut på åremål hvis du ikke bruker hytta, det gir mer stabile leietakere og ofte bedre behandling av hytta
- Rydd vekk personlige gjenstander før utleien
- Hvis du leier ut med skatteplikt, så husk å sette av penger til skatten som skal betales