Skip to main content Skip to main navigation

Slik bør du investere i ulike faser av livet

Slik bør du investere i ulike faser av livet

Alder og livssituasjon spiller nemlig en stor rolle i hvordan du bør investere pengene dine.

6 juli · 2020

– Du skal ikke tro du er smartere enn proffene

– Du skal grunnleggende ikke tro at du er smart. Får du en god ide til hvordan du kan tjene masse penger på investeringer, som for eksempel ved å investere i kunst eller en ferieleilighet, så glem det, sier professor Michael Møller.

imageu75nk.png

Bilde: Michael Møller (Foto: Filter Media)

Han har gjennom de siste fire tiårene undervist i finansiering og investering ved Copenhagen Business School, samt skrevet bøker om både privatøkonomi, boligøkonomi og pensjonsordninger. Gjennom sitt styreverv for Danmarks Nasjonalbank har han på nært hold sett hvordan investeringer kan være svært fordelaktige, og motsatt. I følge Møller er det to nøkkelord som er lurt å ha i bakhodet når du tenker langsiktige investeringer; risikospredning og markedseffektivitet.

– Risikospredning handler om at når du investerer i aksjer må du spre investeringene på mange forskjellige aksjeselskaper, så du ikke risikerer å miste alt sammen. Det er også årsaken til at du ikke bør investere i for eksempel utleieboliger, fordi du ikke kan spre investeringen, forteller han.

Markedseffektivitet på sin side betyr at du bør holde deg til større børsnoterte selskaper. På denne måten vet du at du betaler en rettferdig pris for aksjene.

– Kjøper du aksjer i et stort selskap er du sikker på at du betaler det samme som de store investorene. Hvis du investerer i en ferieleilighet eller et kunstverk, betaler du sannsynligvis en pris ingen profesjonelle ville betalt, sier han.

Boligkjøp i etableringsfasen

Hvordan du bør investere i ulike faser av livet avhenger naturlig nok av livssituasjon. Møller forteller at uansett hvor mye penger du har, bør noen ting skje i rekkefølge. Er du i midten av 20-årene, er det enkelte ting du bør ha klart før du vurderer å kjøpe verdipapirer.

– Står du som 25 åring med studielån og etableringsbehov, så bør du jo først og fremst bruke penger på nedbetaling på bolig, sier han. I denne delen av livet er det mange som ser etter å kjøpe sin første bolig, og Møller mener at det er viktig å tenke seg godt om før du hopper på et førstegangsobjekt.

– Den viktigste investeringen for de fleste er jo å eie sin egen bolig. Mange steder er jo leiemarkedet ikke det beste heller, og derfor kan det være sunt å kjøpe sin egen bolig, men kun hvis du regner med å bo der en del år, sier han.

Flytting er dyrt, og regner du med kun å bo i leiligheten i noen få år, så bør du heller vurdere å leie. Det er ikke før du overstiger en tidshorisont på fire år, at Møller anbefaler å kjøpe. Og for at investeringen skal lønne seg, holder det med en investering av gangen.

– Kjøper du bolig, skal du først og fremst tenke på å betale banken tilbake, før du begynner å tenke på andre investeringer, sier han.  

Midtlivskrisa = investering i aksjer

Har du obligatorisk pensjonssparing hvor jobben din investerer i verdipapirer på dine vegne, anbefaler ikke Møller at du begynner å spare i investeringer og verdipapirer før du når midten av 40-årene. Det er viktigere å betale ned boliglån til banken, og andre eventuelle lån, før du bruker midler til investeringer.

– Du sparer jo opp dels i din pensjon, dels ved tilbakebetaling av studielån og boliglån, sier han.

Videre forteller han at han alltid er forsiktig med å gi for konkrete råd når det gjelder hva du bør investere i, fordi det avhenger av økonomi og pensjonsordninger. Et generelt råd er derfor å investere i aksjer i begynnelsen, og senere bevege seg over på obligasjonsmarkedet, men likevel beholde de aksjene du har fra før.

– Investeringer i aksjeandelen skal synke jo nærmere du kommer pensjonsalder, sier han. Videre påpeker han at alt avhenger av hvordan din økonomiske situasjon ser ut. For noen mennesker kan dette være en pensjonsordning som utbetaler en bestemt prosentandel av sluttlønnen.

– Har du en slik pensjonsordning, bør en stor del av den frivillige pensjonsordningen investeres i aksjer, for det interessante er jo hvilken total risiko du tar. Har du derimot en pensjonsordning hvor alt investeres i aksjer, bør du ikke kjøpe ytterligere aksjer for dine private midler, sier han.

Ta vare på neste generasjon

For mange av oss handler det altså om å først stabilisere seg på boligmarkedet, betale ned dyr gjeld, for deretter å finne balansen og vurdere pensjonsordningen din. Har du derimot en del midler, og har funnet ut av at du har nok til å leve det livet du ønsker uten ytterligere investeringer, blir problemstillingen en annen. Da handler det ikke lenger om å maksimere utbyttet i alle deler av livet, men om å sikre dem som kommer etter seg.

– I denne situasjonen gir det prinsipielt mening å spørre arvingene hvordan de ønsker at pengene skal investeres, sier han. Risikoen rundt investeringene er det tross alt de som tar, du vil jo leve på nøyaktig samme måte om investeringen dobles eller om du skulle tape alt.

Videre forteller Møller at selv om ikke barna eller arvingene skal kunne bestemme alt rundt slike investeringer, så er det denne tankegangen du bør ha i bakhodet. Han mener også at de fleste barn arver for sent.

– Takket være leger og sunnere levemåter arver barna typisk når de runder 60 år, så derfor gir det større mening å overføre penger i levende live, avslutter han.

Kontakt oss