Skip to main content Skip to main navigation

Færre og færre skal betale for flere og flere

Færre og færre skal betale for flere og flere

Planlegge for pensjonstilværelsen.

6 juli · 2020

I februar trakk Svein Larsen seg som administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Radio Metro, etter 11 år i stillingen. Kona Hilde Apneseth har nå overtatt roret, og blir omtalt som "en av dem som virkelig får det til" av ektemannen. Allikevel er det Svein som besitter mest kapital og som tar seg av deres felles økonomi.

Hilde har vært salg- og markedsdirektør i Radio Metro siden 2016 og har vært ansatt som Key Account i radiokanalen siden 2011. Ryktene skal ha det til at hun var en eksepsjonelt god selger. Hilde har de siste årene tjent godt, tidvis bedre enn ektemannen. Samtidig har hun vært langt mer prestisjedrevet enn lønnsdrevet.

Ekteparet befinner seg nå i kontorlandskapet på Radio Metro for å komme nærmere et svar på følgende spørsmål: hvorfor er det slik at kvinner utgjør kun 30 % av private investorer i aksjer og aksjefond?

blobid1.jpg

Foto: Svein Larsen og Hilde Apneseth

– Jeg tror nok dessverre – selv som feminist –  at det oftere er mannen som tar seg av regningene og investeringene enn kvinnene, medgir Hilde.

I følge senior formuesforvalter Henrik Thidemansen i Söderberg & Partners Wealth Management kommer dette også til uttrykk blant deres kunder, som per i dag består av 30 % kvinner.

– Tradisjonelt sett har det vært mannen som styrer økonomien. Samtidig merker vi en økende interesse fra kvinner som ser behovet for sparing og som er langt mer delaktige i prosessen enn tidligere. Dette ser vi for eksempel når familieformuer skal forvaltes. Vi oppfordrer alltid til at begge parter deltar i prosessen, og er veldig positive til at interessen generelt sett øker, forteller han.

Aksjefond

Likestillingskampen har snart sikret lik lønn for likt arbeid, men fortsatt er det slik at menn sitter på det meste av kapitalen – og makten. Det var ikke før Hilde ble invitert til en gjennomgang av sin pensjonsordning for seks år siden, at hun bestemte seg for å ta tak.

– Jeg ble invitert til et møte med en konsulent for en gjennomgang. Jeg kan ikke si annet enn at jeg fikk meg et ordentlig sjokk over hvor lite det faktisk forventes å bli, og dette var til og med basert på at jeg skal ha en ganske høy inntekt resten av min karriere, forteller Hilde.

Den daværende 40-åringen dro rett hjem for å opprette en spareavtale i aksjefond. Siden da har hun spart et månedlig beløp. Sparesummen er ikke stor, men over tid vil det gi vesentlig bedre avkastning, mener Hilde.

– Det gikk opp for meg at det er færre og færre som skal betale for flere og flere pensjonister under den kommende eldrebølgen. Jeg måtte rett og slett passe på meg selv, forteller hun.

Pensjon blir stadig viktigere

– I tredveårene tenkte jeg ikke engang på pensjon, og synes til og med at de som var på min alder og spurte om pensjon på jobbintervju, var litt off liksom – er dét viktig for deg? Burde du ikke være opptatt av helt andre ting? Men det er ikke sikkert det er så dumt. Det blir stadig mer utfordrende for generasjonene etter oss. I tillegg er det fint å vite at man i fremtiden kan hjelpe barna å komme inn på boligmarkedet.

Tall fra SSB viser at 86 % av alle dagens minstepensjonister er kvinner. Thidemansen forteller at svært få blir positivt overrasket når de får innsikt i egen pensjon – og hva man faktisk får utbetalt.

– Kvinner lever lengre enn menn, og får dermed også flere år som de må fordele tidsavgrensede pensjoner over. I Söderberg & Partners Wealth Management er vi opptatt av å ikke bare vekke interesse, men også vise nødvendigheten av privat sparing, forteller han.

Samfunnsansvar

Kjøper du et fond, overlates jobben med å velge ut investeringene til en profesjonell forvalter – i motsetning til det å investere i enkeltaksjer og oppstartsselskaper. Denne løsningen fungerer godt for Hilde.

– Hvis jeg de siste ti årene med bra lønninger hadde vært mer bevisst på sparing, kunne jeg hatt litt penger å spille med. Men jeg har ikke det – og da går vinninga litt opp i spinninga. Ikke har jeg en brennende interesse for å følge aksjekursen, sette meg inn i regnskapene og bli kjent med ulike bedrifters fremtidsvisjoner heller. Derfor er det å spare i fond en god løsning for meg, sier direktøren.

Det kan imidlertid lønne seg å se på de forskjellige mulighetene man har, mener Thidemansen. Grunnen til at kvinner ofte går for de tryggeste løsningene, skyldes at de er mer risikoaverse – og ikke minst ydmyke til egen kompetanse.

– Min erfaring er at kvinner tror de kan mindre enn de gjør. De fleste menn tror gjerne de er verdensmestere, mens kvinnen holder mer tilbake. Men det trenger ikke å ta lang tid å opparbeide seg kompetanse på feltet. Er man nysgjerrig og ønsker å lære mer, kan det være fornuftig å kontakte en rådgiver som kan guide deg gjennom de ulike stegene. Sammen med en rådgiver kan man for eksempel se på tall fra norskpensjon.no, se på inntekter og forbruk, og legge opp en skreddersydd plan basert på den enkeltes behov.

Svein på sin side, har vært mer risikovillig opp gjennom årene. Men livet som aksjonær har naturligvis fått konsekvenser – på godt og vondt.

– Merkantildata med TøffeTom gikk rett i dass, og det gjorde også forsøkene med ebok (ti år forut for sin tid) og i restaurantbransjen. Restauranten suppe – salat – sushi på Aker Brygge med selveste Alex Sushi som kokk, tapte jeg flere millioner på. Men konkurs-festen var veldig bra, sier Svein og ler.

Bruk hjernen og ikke hjertet

Selv har Hilde bestemt seg, både personlig og for bedriften, at 2020 skal være det året hun bruker hjernen mer enn hjertet i pengebruk.

– Forskning viser at de fleste av oss velger den kortsiktige gleden fremfor den langsiktige, så man går rett og slett litt imot biologien. Det kan godt tenkes det kommer av den tiden du ikke visste om du levde i morgen, du tok det du fikk og gjorde det beste ut av det her og nå. Nå er det sannsynlig at vi kvinner lever til vi er langt oppi 80-90 åra. Det betyr at vi må forsøke å overstyre impulsene og biologien som ligger til grunn fra hundretusener av år tilbake. Vi kan ikke lenger forvente at staten skal fikse opp når vi selv blir gamle. Det blir mindre penger som skal fordeles på flere mennesker, og da sier det seg selv at det ikke blir like fett.

Også Thidemansen mener at sparetrenden blant kvinner er kommet for å bli.

– Det blir stadig mer og mer omtale i media som fremmer suksesshistorier til kvinner, mer likestilling rundt styreverv, gründervirksomhet og lederposisjoner. Dette har en smitteeffekt, og vil forhåpentligvis sørge for at kvinner også tar mer fatt i egen sparing i takt med dette. Sist men ikke minst går vi gjennom et stort generasjonsskifte basert på verdier – kvinner lever lenger enn menn, og et større antall vil også få hovedansvaret for familiens formue i fremtiden.

Kontakt oss