Skip to main content Skip to main navigation

Solgte på vei ned og kjøpte tilbake for sent?

Solgte på vei ned og kjøpte tilbake for sent?

Statistikk fra Verdipapirfondenes forening kan tyde på det.

20 august · 2020

Statistikk fra Verdipapirfondenes forening viser at norske personkunder solgte aksjefond for netto 3,9 milliarder kroner i mars, en måned der aksjemarkedet ble preget av store svingninger og hvor Oslo Børs endte ned 17,3 %. I april, en måned der Oslo Børs steg med 9,6 %, ble det nettokjøpt aksjefond for 2,7 milliarder kroner.

Tallene kan tyde på at mange investorer tok vesentlige tap på fondsinvesteringene sine i mars, uten nødvendigvis å få med seg oppgangen fra bunnpunktet 23. mars og gjennom april. Bare i perioden 23. mars og frem til 31. mars steg Oslo børs med 11,2 %. Hadde man ikke rukket å komme seg inn i markedet igjen innen utgangen av april, kunne man i verste fall ha gått glipp av så mye som 21,9 % avkastning om man solgte på bunn. Gikk man glipp av mai-avkastningen også, er potensiell tapt avkastning over 30 % fra bunnpunktet.

For enkelthetens skyld har vi i denne artikkelen brukt tall fra Oslo børs i eksemplene over. Hadde vi heller brukt tall fra USA og S&P 500, så ville potensiell tapt avkastning vært enda høyere.

Profesjonelle investorer er heller ikke i stand til å forutse markedets retning, og gjennomfører derfor heller systematiske rebalanseringer der følelser slipper å spille en avgjørende rolle.

imagev5tz.png

Dette er stikk i strid med adferden til profesjonelle investorer, som eksempelvis Oljefondet. Profesjonelle aktører benytter heller anledningen til å investere mer i aktivaklasser som har falt, og får på den måten med seg oppgangen fra bunnen og oppover. Dessverre virker det som norske personkunder har gjort det motsatte.

Undersøkelser fra USA viser at de fleste privatpersoner som investerer i fond ikke klarer å oppnå markedsavkastning med sine fondsinvesteringer. Det er flere årsaker til det, men den viktigste forklaringen er en manglende evne til å gjette markedets retning. Som konsekvens av at man likevel prøver å gjette retningen oppnår flertallet av private investorer dårligere avkastning. Profesjonelle investorer er heller ikke i stand til å forutse markedets retning, og gjennomfører derfor heller systematiske rebalanseringer der følelser slipper å spille en avgjørende rolle.

imagewi4ov.png

Legg en plan, og søk råd om nødvendig

Vi anbefaler alle å etablere en langsiktig strategi for plassering av langsiktig finanskapital. Det viktigste man gjør er å legge en strategi som stemmer overens med ens egen langsiktige risikoprofil, og som man er komfortabel med å stå fast ved i alle slags markeder. Både oppgangsmarkeder og turbulente markeder.

En oversikt over Söderberg & Partners Wealth Managements kunder sin adferd viser at både nye og bestående kunder nettoinvesterte betydelige beløp i mars. De som ikke har hatt friske midler å investere, har benyttet anledning til å rebalansere porteføljene sine for å kunne utnytte oppturen som kommer etter markedsfall på en best mulig måte. Og viktigst av alt så har de gjenopprettet sin langsiktige risikoprofil.

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Våre kontorer

Söderberg & Partners Wealth Management holder til mange steder i landet. Her finner du kontorene nærmest deg.

Se våre kontorer

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss
Kontakt oss