Skip to main content Skip to main navigation

Sesongoppdatering fra Martin

Sesongoppdatering fra Martin Johnsrud Sundby

Solide resultater og vanskelige perioder

9 februar · 2022

Söderberg & Partners Wealth Management samarbeider med det private langrennslaget til Martin Johnsrud Sundby og vi følger de gjennom sesongen. Vi har tatt en prat med Martin for å høre hva de tenker om sesongen så langt.  

- Halvveis i sesongen kan vi oppsummere med at det har gått litt sånn halvveis. Ikke fordi alt har vært middels; vi har banka inn noen solide resultater, men vi har også måtte jobbe oss gjennom en ganske kjedelig periode for hele laget.

Orsa (første løpshelg: 18. og 19. desember)

Bilde fra startrampen i prologen i Orsa. F.V.: Astrid, Kari. Torleif, Chris, Thomas, Martin og Mikael

Vi var en sterk lineup på start i årets første konkurranse; lagtempo. Taktikken var en firetrinns-rakett. Torleif tok første del i utskytningsrampe og gikk det han hadde i 3 minutter, så ble det kjørt rulle en stund, før det var Thomas sin tur å kjøre seg i kjelleren. Martin ble nest siste mann som gikk det han hadde i tet, og så var det opp til Chris og Mikael å fullføre helt inn til mål, da det var de to beste herreløperne som telte. I dameklassen ble det Astrid som fikk gjøre dra jobben, Kari bet seg fast, og både herre og damelag gikk i mål med en følelse at samarbeidet hadde gått bra og løpstida var så gode som vi var gode for.

I selve langløpet hadde Astrid en enorm dag i sporet, gode ski, og gjorde alt perfekt taktisk. Det ble en overlegen seier! I herreklassen ofret Torleif tidlig staven til Martin, så Torleif måtte gå flere kilometer med en stav selv, og mistet all mulighet til å være med i kampen om store resultater. Dette var et eksempel på lagsamarbeid i praksis, da Torleif så på Martin sine sjanser større enn sin egne i den løypa den dagen. Thomas fikk kjempe seg opp med dårlig startnummer. Ettersom han ikke har gått noen renn fra før, var han plassert sist i feltet, og var nesten halvminuttet bak allerede etter to kilometer. Han gjorde jobben derfra godt, og kom seg opp i hovedfeltet etterhvert, en prestasjon som var mye bedre enn det ser ut som på resultatlistene! Mikael, Martin og Chris var alle med i teten helt inn, og spurtet om seieren. Martin ble vår beste mann på en 4. plass.

Toblach (2. løpshelg: 8. og 9. januar)

Vi dro ned for høydeakklimatisering på mandag 3. januar, 5 dager før første konkurranse. Vi bodde i Misurina, 20 minutters biltur fra både Toblach og Cortina. Her bodde vi på litt over 1800 meter over havet. Foruten å bruke tida på høydeakklimatisering, så gjorde vi oss kjent med løypene. Vi fikk noen dager med sol, digg skiføre, og alle gledet seg til skirenn! Nå skulle vi endelig dra i gang sesongen skikkelig med fire konkurransehelger i alpene. De kommende rennene passet mange i laget godt; tøffe renn i høyden med motbakke inn mot mål, drømmekonkurranser!

 

Chris og Martin koser seg på ski i Misurina

Den første helga besto av konkurranse både lørdag (64 km) og søndag (32 km motbakke). Resultatene fra helga var greie, men et godt stykke unna ambisjonene. Astrid dunket inn to 2. plasser, men måtte tåle tyn for å ikke stake søndagens motbakkerenn. Hun valgte etter mye vurdering å gå med feste, da det var spikerfeste og minusgrader før start. Væremeldinga sa overskyet, men et lite solgløtt var nok til å ødelegge festet på skiene. Når det ble som det ble hadde det nok vært en bedre avgjørelse å stake, men det kunne vært et sjakktrekk også, spesielt med tanke på å spare overkroppen med tanke på de tre kommende konkuransehelgene i januar. Hos gutta ulmet hodepine og slitne kropper, noe vi gav høyden og konkurransene mye av skylden for, lite viste vi at det mest trolig var et lite forvarsel på hva som var i vente. Vi oppsummerte med at det var mer å gå på, og dro til Sveits for å forberede oss til 10 kilometer motbakkeløp med individuell start i Venosta. Vi hadde trua, da dette var et renn som også passet laget godt!

Torleif tester Astrid for korona

Det ble ikke mange døgn i Sveits før de positive korona testene begynte å renne inn. Guttas hodepine og resultat som var under pari, viste seg å slett ikke være en vanlig høydereaksjon. Vi prøvde desperat i starten å isolere de som fikk smitten først, men til ingen nytte, og skaden hadde skjedd før vi rakk å handle! Vi fikk opplevd i praksis hvor fort og lett omikron smittet, og i løpet av tre dager hadde hele leiligheten testet positivt, og alle satt i hver sin stol med vondt i hodet, trykk i lungene og muskelsmerter. Det er lite som er mer skuffende enn å kjenne på begynnende sykdom når man er i form og skal vinne skirenn. Heldigvis er det en gjeng som går bra sammen, så vi kunne bytte litt på å være deppa og bygge hverandre opp igjen.

Leiesoldatene under La Venosta Time Trial og La Diagonela (15. og 22. januar)

Imens “hovedlaget” grundig utforsket de forskjellige streaming alternativene for film og serier i isolasjon, var ledelsen på jobb; det måtte stables innbyttere på plass til å redde laget gjennom koronaen. Vi går tross alt for en lagcup også! På under en uke hadde de skaffet et meget slagkraftig lag: Anna Svendsen, Mattis Stenshagen og Mikael Gunnulfsen sto klare på start for oss på motbakkeløpet i Venosta. Det ble ikke de store resultatene for de denne helgen. Oppladningen var ikke helt optimal når de ble kalt inn på ganske kort varsel. Derimot gikk det bedre helgen etter i La Diagonela, som gikk i Engadin dalen. Rennet er kanskje bedre kjent for å ha blitt gjennomført under ekstremt kalde forhold for ett år siden. Her sto også en gulkledd Silje Øyre Slind på start for oss, og det gikk langt bedre for løperne. Mikael dunket inn lagets første pallplass på herresiden, og Silje fikk en solid 4. plass. Vi fikk overtalt begge til å bli med til Marcialonga også, men koronaen satte en brutal stopper for det. Det var en tung beskjed for laget når Mikael testet positivt på mandag, to dager etter løpet, og en uke senere brøt Silje Marcialonga med alt for kjente symptomer, dog med negativ hurtigtest.

Håper å se mer til denne gjengen fremover: FV Mattis Stenshagen, Mikael Gunnulfsen, Silje Øyre Slind på ski i Engadindalen.  Anna tar bildet.

Marcialonga

På start i Marcialonga sto en meget redusert gulkledd gjeng. Kari og Torleif kjente at det var for tidlig å gå renn etter sykdom, så de gjorde en jobb i støtteapparatet. Astrid, Silje, Chris og Martin ga “Den lange Marsjen” på 70 kilometer en sjanse. Dette ble den første økta med rundt tre timer med konkurranse belastning, ett skikkelig hopp på hva de hadde gjennomført av treningsbelastning de siste tre ukene. Tilbakegang til konkurranser etter en sykdomsperiode kan være ulik; en sykdomsperiode kan tvinge frem overskudd, spesielt muskulært, andre ganger er kroppen råtten og lungene såre. Taktikken for samtlige ble derfor å gå billigst mulig inn til Cascata-bakken, og det var ingen grunn til å sløse krefter på unødvendige føringer og innlagte spurter, fokuset lå på å være med tetfeltet for så å gå fortest opp de 2,5 kilometerne med motbakke opp til mål. For duoen i Madshus, Astrid og Chris, var det bare dessverre kun ett par ski som var konkurransedyktige, og det var merket med Chris sitt navn. Chris valgte å gi Astrid paret for å øke sjansen for at laget skulle få en pall. Selv ble han dessverre sklidd rett ifra og valgte å ikke kjøre løpet helt inn. Etter sykdom er det alltid en risiko med å ta seg ut over lang tid, og uten gode ski var det lite poeng i å ta den risikoen. Astrid på sin side turte da ikke annet enn å komme seg på pallen. Løpet for hennes del gikk over all forventning, selv med en redusert kropp og lite trening i noen uker ble det en solid andreplass. Martin kjente på en herja kropp og dårlige lunger allerede fra start. Gode ski gjorde at han likevel kunne være med hovedfeltet inn i bakken, men derfra og inn må man være på sitt beste for å ha sjans. Hans debut i Marcialonga ble derfor langt unna det han hadde drømt om og hva han virkelig er god for.

Jentepallen i Marcialonga. FV: Astrid, Ida Dahl, Lina Korsgren

Nå gleder vi oss til å få noen gode treningsuker hjemme, sånn at vi kan stille på start i Jizerska med ambisjoner om igjen!

Beste hilsen Team Koteng Eidissen;

Astrid Øyre Slind, Silje Øyre Slind, Kari Øyre Slind, Anna Svendsen, Torleif Syrstad, Martin Johnsrud Sundby, Chris Andre Jespersen, Thomas Bucher-Johannessen, Mikael Gunnulfsen og Mattis Stenshagen

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Söderberg & Partners Wealth Management?

Meld deg på her

Våre kontorer

Söderberg & Partners Wealth Management holder til mange steder i landet. Her finner du kontorene nærmest deg.

Se våre kontorer

Bli kontaktet

Vil du komme i kontakt med oss? Trykk her for å komme til kontaktskjemaet vårt.

Kom i kontakt med oss
Kontakt oss