Skip to main content Skip to main navigation

Pensjonsopptjening fra første krone

Virkning fra 1.1.2022

Pensjonsopptjening fra første krone

Stortinget vedtok 14. desember å endre «lov om innskuddspensjon» på flere områder.

Pensjon fra første krone og andre endringer i pensjonsregelverket


Endringene gjøres gjeldene fra 1.1.2022 med en tilpasningsperiode frem til 30.6.2022.

Følgende endringer er vedtatt:

  1. Obligatorisk pensjonsopptjening fra første krone. Dette betyr at all lønn skal medregnes og mulighetene til opptjening først fra 1G bortfaller.

  2. Obligatorisk pensjonsopptjening skal gjelde for alle ansatte mellom 13 og 75 år. Dagens mulighet for å ha en nedre grense på 20 år fjernes.

  3. Obligatorisk tjenestepensjon skal omfatte alle arbeidstakere uansett stillingsprosent. Muligheten til å utelate ansatte med en stillingsprosent under 20 bortfaller.

Minste sparesats skal fremdeles være 2% av lønn. Endringen vil påvirke alle virksomheter som i dag ikke har dekket inn pensjon fra første krone. Har man kun 2% sparing blir det en ren kostnadsøkning, mens virksomheter med høyere sats kan vurdere tilpasning til en mer kostnadsnøytral modell. Typiske virksomheter med lave marginer og mange sesong- /deltidsarbeidere rammes hardest av denne endringen. Stortinget har bedt Regjeringen se på kompensasjonsløsninger, for merkostnader endringen innebærer, for enkelte utsatte næringer i de tøffe tider Norge og verden for øvrig er preget av.

Vi tror at pensjonskostnader og sparenivået i pensjonsavtalen blir en del av vårens lønnssamtaler hos mange virksomheter.

Hva betyr endringen i praksis?

Endringen betyr i praksis lite for de virksomheter som allerede har implementert opptjening fra første krone. Her vil kun alders- og stillingsjusteringen spille inn. For virksomheter som i dag har opptjening fra 1G vil dette få større betydning. For de virksomheter som kun har 2% sparing blir dette en reell kostnadsøkning på 2% av 1G for en ansatt i full stilling. Basert på dagens grunnbeløp utgjør dette kr. 2 128. Har bedriften en høyere sparesats enn 2% må denne høyere satsen også gjøres gjeldene for nivået mellom 0 og 1G. Det legges ikke opp til et eget sparenivå for lønn mellom 0 og 1G. Bedrifter med høyere sparesats har imidlertid mulighet til å justere satsen slik at endringen kan bli tilnærmet kostnadsnøytral.

 

Har du spørsmål?
Trym_Varre_rundt.png

Ta gjerne kontakt med Trym Varre som er Senior forsikringsmegler i Söderberg & Partners.

E-post: trym.varre@soderbergpartners.no
Telefon: 900 222 00

Kontakt oss