Anine (27) valgte Depositumsgaranti

Depositumsgaranti fra Söderberg & Partners har vært på markedet siden 2010, men det tradisjonelle depositumet er likevel det som er mest vanlig.

Dyrt å leie i Oslo

Anine jobber som grafisk designer, og er en av dem som har benyttet seg av Depositumsgaranti. I februar i år flyttet hun inn i en leilighet sammen med en venninne.

– Jeg flyttet fra Bergen tidligere i år, og måtte finne meg et sted å bo ganske raskt. Jeg var nylig uteksaminert, og studietiden er som kjent ikke den tiden man verken tjener eller sparer mest penger, så da ble det bare å finne seg noe å leie. Jeg ville ikke bo alene, dessuten er det så dyrt å leie i Oslo, så jeg bestemte meg for å flytte med en venninne.

Hun forteller at hun ikke var helt klar over hva Depositumsgaranti var før hun begynte å lete.

– Jeg har hatt flere leieforhold i Bergen, og alltid betalt tradisjonelt depositum. Da jeg satt i gang leteprosessen i Oslo la jeg merke til to ting: Det ene var at det virket som om depositumsbeløpene var høyere her, og det andre var at flere Finn-annonser opererte med tilbud om Depositumsgaranti. Dette passet oss bra, rett og slett fordi vi ikke hadde så mye kapital, og ikke ville låse pengene på en designert konto, sier Anine.

Føles trygt

Venninnene begynte etter hvert å se utelukkende etter leiligheter som tilbød Depositumsgaranti, og etter hvert fant de det de lette etter – på Grünerløkka.

– Vi var på utkikk etter en treroms, og ville ha litt plass i fellesområdene, typ kjøkken og stue, og tenkte at det hadde vært fint med balkong. Vi så mest i området Bjølsen og Sagene, men endte opp på Grünerløkka, i en leilighet som tikket av veldig mange bokser: den hadde balkong, nyoppusset bad, peis, en åpen, romslig planløsning og var, i tillegg til alt, innenfor budsjettet vårt, sier hun.

Leiligheten de endte opp i ble leid ut av en privatperson via et utleiefirma.

– Jeg må jo si at det føles ryddig og trygt å leie fra en proff aktør. Megleren vår er veldig ålreit og svarer umiddelbart på de spørsmålene vi måtte ha, og det opplever jeg som noe positivt, sier Anine.

– Hvordan opplevde du prosessen med å opprette en Depositumsgaranti?

– Det var uproblematisk. Fordi vi leide av et utleiefirma, så huket vi bare av på at vi ville ha en Depositumsgaranti via Söderberg & Partners, og fikk avtalen tilsendt på digi-post. Litt mindre styr enn det jeg opplevde med «vanlig» depositum da jeg bodde i Bergen, må jeg si.

– Er det noe du tenker man bør være klar over i forbindelse med opprettelse av en Depositumsgaranti?

– Jeg føler at det alt i alt er en trygg løsning, men det er greit å være oppmerksom på at du ikke får tilbake engangsbeløpet du betaler. Dessuten så er det sånn at Söderberg & Partners er garantist til utleieren, og vil derfor måtte betale ut et eventuelt krav til utleier ved utflytting, og så vil jeg eventuelt stå i gjeld til dem – men jeg krysser fingrene for at det ikke skjer, vi får gjøre en helt sykt bra utvask, bare, sier Anine og ler.

Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish